Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą

Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1599

Dodano:

Odsłon: 16818

Mam w sobie coś z Papaja, gdyż tak jak on uwielbiam szpinak. Praktycznie pod każdą postacią. Jedną z moich ulubionych potraw są pieczone pierogi nadziewane szpinakiem i fetą. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe a w nim rozpływający się w ustach ser w towarzystwie szpinaku – po prostu mniam!

Składniki

  • Farsz
  • 250 g szpinaku (najlepiej świeży typ Baby)
  • 1/3 opakowania sera feta
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • Ciasto
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ opakowania drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml ciepłego mleka
  • pieprz, sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oliwy. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy, by lekko się zrumieniła. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wrzucamy umyty szpinak i smażymy dalej. Gdy szpinak zredukuje swoją wielkość, dodajemy ser feta. Następnie doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.

  2. Aby przygotować ciasto na początek należy przyrządzić roztwór drożdżowy. Mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy roztwór na chwilkę w ciepłe miejsce. Po 10 minutach dodajemy mąkę, oliwę i przyprawy. Mieszamy składniki i odstawiamy miskę na kolejne 10 minut, nakrywając ją lnianą ściereczką.


  3. Gdy ciasto nieco urośnie wykładamy je na stolnicę i zagniatamy dodając stopniowo mąkę, formujemy kulę. Po rozwałkowaniu, za pomocą filiżanki wycinamy kółka z ciasta i na połowę każdego koła nakładamy farsz szpinakowy.

  4. Zlepiamy rogi każdego pieroga za pomocą wody. Gotowe pierogi układamy na blaszce i wkładamy blachę do piecyka rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Po upieczeniu możemy podawać nasze pierożki z sosem jogurtowym lub zwykłym jogurtem naturalnym typu greckiego.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 23 sierpnia 2014 Nie jestem wielką miłośniczką szpinaku,ale takich kilka pierogów chętnie bym zjadła,wyglądają apetycznie -)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń