Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami

Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 4605

Dodano:

Odsłon: 1597

pyyyszne

Składniki

  • CIASTO: -250g białego sera chudego -8 łyżek mleka -7 łyżek oleju
  • -1 jajko -1 łyżka cukru -1 łyżeczka, płaska soli
  • -40 dag mąki , i trochę do podsypowania -3 dag świeżych drożdży
  • + 1 jajko do smarowania pierożków -troszkę bazylii do posypywania pierożków
  • farsz -0,5 kg mięsa (może być szynka wieprzowa, karkówka, łopatka) -2 małe cebule
  • -3 ząbki czosnku -troszkę wegety, pieprzu do smaku
  • -2 łyżki koncentratu pomidorowego -250 g pieczarek -łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ser biały wraz z mlekiem i olejem ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły. Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne.

    Następnie ciasto wkładamy do miski i odkładamy w CIEPŁE miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto musi podwoić swoją objętość.

  2. FARSZ

    (jeśli chodzi o farsz to możemy przygotować pierożki według własnego uznania, mogą być z serem i szynką, z mięsem, z grzybami, z kapustą i grzybami to już zależy od Was)

    Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,wlewamy troszkę oleju i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
    Mięso studzimy i mielimy wraz z cebulką i czosnkiem. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle.

    Dodajemy do mięsa.
    Całość doprawiamy wedle uznania, ja używałam pieprzu i wegety, można dodać inne przyprawy.
    Dodajemy też 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wyrabiamy ręką.


  3. I farsz gotowy, warto spróbować troszkę czy nam smakuje, i ewentualnie doprawić.

    Gdy ciasto urośnie, przerabiamy je, i odrywamy kawałek, wałkujemy dość cienko, i kroimy na kwadraty, jeśli chcecie pierożki trójkątne, lub na koła, jeśli pół okrągłe.

    Na środek dajemy trochę farszu i składamy na pół, brzegi sklejamy dokładnie, i mozemy zrobić widelcem wzorek-fajnie wygląda.

  4. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,i zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
    Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i lekko posypujemy bazylią

    Pierożki pieczemy w temperaturze 170 stopni na złoty kolor, około 10-12 minut.

    I gotowe. Pierożki są pyszne, mięciutkie ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 grudnia 2018 Pieczone są super, lubię je bardziej niż tradycyjne, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń