Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa

Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa

Autor:

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 11633

Dodano:

Odsłon: 6326

Pyszne, delikatne, puszyste, krucho - drożdżowe pierożki z nadzieniem o smaku gyros. Niezastąpione u nas na każdej większej imprezie. Idealnie nadają się jako przekąska do zabrania do szkoły lub pracy. U nas najczęściej podawane z sosem czosnkowym, ale z keczupem też dają radę. Z tego przepisu wychodzi ich ogromna ilość więc czasem mrożę je po upieczeniu, a potem wystarczy je tylko odgrzać w mikrofali lub podpiec w piekarniku i już goście mnie nie zaskoczą, zawsze jest co podać.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 saszetki suchych drożdży (każda po 7g)
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 kopiasta łyżka śmietany 18%
  • Farsz:
  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duży por lub dwa małe
  • 20 dag sera żółtego gouda
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa (u mnie przyprawa tandori masala)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 białka do smarowania pierożków
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na oleju. Usmażone mięso odstawiamy.

  2. Pora kroimy w pół paseczki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa z pieczarkami podsmażamy na oleju, do momentu wyparowania wody.

  3. Po odparowaniu wody do warzyw dodajemy podsmażonego kurczaka i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.

  4. Kiedy farsz ostygnie dodajemy do niego żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, dokładnie mieszamy.

  5. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy do nich resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby podrosło.

  6. Kiedy ciasto zmieni swoją objętość wówczas dzielimy je na mniejsze kawałki i każdy kawałek wałkujemy na bardzo cienki placek, z którego wykrawamy koła wielkości szklanki. Ciasto nadziewamy farszem i zlepiamy jak pierogi.

  7. Tak zrobione pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki przed pieczeniem smarujemy rozmąconym białkiem.

  8. Tak przygotowane pierożki pieczemy w piekarniku nagranym do temp. 185'C przez około 15 minut. Pierożki po upieczeniu powinny mieć złoty kolor.

  9. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem. Na zimno smakują równie wybornie jak na ciepło. Smacznego !!!

  10. ;-D

  11. ;-)))

  12. ;-XD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń