Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone udak jak z bistro

Pieczone udak jak z bistro

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1731

Dodano:

Odsłon: 3432

Moi domownicy bardzo lubią mięso, a najbardziej drób. A w ostatnim czasie przepis na pieczone udka z kurczaka, tak bardzo się spodobał moim chłopcom, że co tydzień je przygotowuje. W zasadzie to mi też bardzo smakują a sposób przyrządzenia jest banalny i nie pracochłonny. O czasu do czasu nawet mi zależy na szybkim przygotowaniu obiadu, szczególnie kiedy muszę gdzieś wyjechać po obiedzie. Aby udka upiekły się i miały chrupiąca skórkę, należy przygotować marynatę, którą polewamy drób, bardzo dokładnie. Tak przygotowane udka przekładamy do piekarnika z funkcją grill.

Składniki

  • 4 udka 1/3 szklanka oleju rzepakowego 1/3 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki bazylii
  • 1 szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jak upiec udka z chrupiącą skórką
    Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odkładamy na bok. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem. W tak powstałej marynacie obtaczamy udka i przekładamy do blaszki. Nastawiamy piekarnik do 180 st. C. i pieczemy z włączoną funkcją grill przez ok 40-45 minut. Po upływie tego czasu można włączyć termoobieg na 5 minut. Pieczone udka podajemy z ziemniakami, frytkami, kaszą czy ryżem. Można też zjeść z chlebkiem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 22 lipca 2016 Nigdy nie jadłam udek w bistro, ale te twoje wyglądają tak, że mogłabym w nim zamieszkać

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń