Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone udka gęsi z jabłkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Czosnek obierz z łupin, pokrój w plastry. Udka umyj, osusz, natrzyj solą, ziołami oraz pieprzem i obłóż plasterkami czosnku. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Do żaroodpornego naczynia wlej sok i włóż udka (skórą do dołu). Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Piecz 2 godz., po tym czasie udka odwróć, włóż gałązkę rozmarynu i piecz jeszcze ok. 90 min. Na koniec do naczynia włóż umyte jabłka, zwiększ temperaturę do 180°C i całość piecz jeszcze 30 minut.
Rada: Wytopiony w czasie pieczenia tłuszcz przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce (można go wykorzystać do smażenia lub zrobić smalec).
(bez czasu oczekiwania): 10 minut. Sztuka: 600 kilokalorii.
Upieczonej gęsi nie powinno się odgrzewać, bo stanie się twarda i sucha. Można ją wykorzystać np. do przygotowania sałatki.Źródło: Świat i Ludzie