Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone żeberka

Pieczone żeberka

Autor:

Przepisów i artykułów: 295 Ocena: 4146

Dodano:

Odsłon: 12651

Soczyste i bardzo wyraziste w smaku żeberka. Pieczone w naczyniu żaroodpornym bez dodatku tłuszczu.

Składniki

  • Żeberka wieprzowe ok 50 dag.
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 5-6 ząbki
  • Majeranek 3-4 łyżeczki
  • Pieprz
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć i wysuszyć. Każdy kawałek mięsa posolić, doprawić pieprzem i pieprzem ziołowym.

  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, nafaszerować nim mięso i posypać obficie majerankiem.

  3. Nafaszerowane żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać pokrojoną w pióra cebulą.

  4. Piec w piekarniku przez ok 1,5 - 2 godziny w temperaturze 200 stopni. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę.

  5. Podawać z kaszą, buraczkami lub kapustą kiszoną.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń