Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 593

Dodano:

Odsłon: 18142

Ciekawa propozycja zarówno jako przystawka jak i danie główne. Propozycja dla 3 osób.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dobrze wyszorować, przekroić na pół wzdłuż dłuższej części (tworząc później łódki), zawinąć kawałki w folię aluminiową i podpiec w piekarniku, ok. 180st.C, aż będą miekkie (ok. 20-30 min.). Ostudzić. Wydrążyć środki zostawiając dobre 0,5cm od brzegu.

  2. Na patelni rozpuścić masło z olejem/oliwą i wrzucić pokrojony na kawałki por.Chwilkę podsmażyć, podlać odrobiną wody i poddusić na małym ogniu pod pokrywką kilka minut. Dodać pokrojony na małe kawałki środki ziemniaków i podsmażyć. Dodać pokrojoną szynkę/wendlinę, musztardę, śmietanę. Chwilkę podgrzać i pstudzić. Dodać szczypiorek, pokrojoną w kawałki fetę oraz rozbełtane jajko. Dopawić solą i pieprzem.

  3. Upieczone ziemiaki wypełnić farszem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.Opcjonalnie można jeszcze posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 15 min. aż ser się rozpuści i troszkę zrumieni.

  4. Podawać z jogutrem naturalnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mimi619 05 marca 2011 Wygląda pysznie. A co robisz z tymi wyciętymi środkami ziemniaków ?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń