Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone ziemniaczki w towarzystwie aromatycznego czosnku

Pieczone ziemniaczki w towarzystwie aromatycznego czosnku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 24695

Jeżeli komuś znudziły się tradycyjnie gotowane ziemniaki bądź smażone frytki jest to idealna alternatywa na smaczny obiad :)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrać ziemniaki, pokroić na cztery części każdy. Można lekko podgotować, ale ja wsadzam od razu naczynia żaroodpornego. Ułożyć tak aby za bardzo się nie stykały. Sprószyć przyprawami wg uznania. (Jeśli ktoś nie chcę bawić się z przyprawami, polecam przyprawę do ziemniaków)

  2. Obrać czosnek. Każdy ząbek przedzielić na połowę lub na 3 części. Nie radzę kroić cienko, bo po prostu się spali, a tak wydobędzie piękny aromat. Powtykać między ziemniaczki.

  3. Polać olejem, żeby ziemniaki się nie skleiły i nie przykleiły do naczynia. Co jakiś czas mieszać i sprawdzać czy są już miękkie. Piec w temperaturze ok. 200 st. , termoobieg 170st. , gazowy stopień 2-3 przez około 40 min

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń