Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone ziemniaki nadziewane kurczakiem

Pieczone ziemniaki nadziewane kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 2535

Z ziemniaków można bez trudu przyrządzić wykwintną i tanią przekąskę.

Składniki

  • ziemniaki mączyste, 4 duże
  • pieczony kurczak np. z rożna, 1/2
  • kwaśna śmietana, 150 g
  • majonez, 50 g
  • biały pieprz
  • ostra musztarda, 1 łyżeczka
  • sól
  • koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka
  • oliwa, 1 łyżeczka
  • ser cheddar starty, 10 dag
  • puszka pomidorów w zalewie, 1
  • odrobina chili
  • kilka gałązek natki kolendry
  • folia aluminiowa
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie umyć, nakłuć wielokrotnie widelcem i pojedynczo zawinąć w folię aluminiową. Piec 50 minut na ruszcie w gorącym piekarniku, po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

  2. Kurczaka oczyścić ze skóry i pozbawić kości. Mięso pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć, pozostawiając brzeg o szerokości ok. 1 cm. 100 g kwaśnej śmietany wymieszać z majonezem, musztardą i koncentratem pomidorowym. Dodać mięso z kurczaka, połowę miąższu z ziemniaków i ser. Przyprawić solą i pieprzem.

  3. Połówki ziemniaków napełnić nadzieniem, ułożyć na blasze wyściełanej folią aluminiową i piec 20 min w gorącym piekarniku.

  4. Pomidory z puszki wymieszać z chili oraz oliwą i przyprawić solą. Natkę kolendry grubo posiekać. Każdą połówkę ziemniaka przybrać resztką śmietany, sosem pomidorowym i kolendrą. Podawać gorące z resztą sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń