Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczonki (prażonki) z piekarnika.

Pieczonki (prażonki) z piekarnika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1070 Ocena: 11284

Dodano:

Odsłon: 9277

Pieczonki, regionalna potrawa z okolic Myszkowa. Ja zrobiłam je w naczyniu żaroodpornym i upiekłam w piekarniku, gdyż nie posiadam kociołka żeliwnego w którym powinno się przygotować pieczonki, piekąc je na ognisku. Z piekarnika też są smaczne. Polecam.

Składniki

  • ziemniaki 3 szt.
  • kiełbasa śląska 3 kiełbaski
  • cebula 3 szt. małe
  • marchew 2 szt.
  • buraki 4 szt.małe
  • boczek wędzony 30 dag
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • liść kapusty 1 szt.
  • smalec 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchew, cebule i buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plastry o grubości 1 cm. Kiełbasę kroimy w plasterki też o grubości 1 cm, boczek kroimy w plasterki. Na dno naczynia kładziemy skórki od boczku, tłustym do dna, lub jak nie mamy skórki od boczku to wykładamy dno i boki naczynia plasterkami boczku.

  2. Jako pierwszą warstwę. układamy ziemniaki, solimy, pieprzymy.

  3. Drugą warstwę układamy z plasterków marchwi.

  4. Trzecią warstwę układamy z buraczków.

  5. Czwartą warstwę układamy z plasterków kiełbasy.

  6. Piątą warstwę układamy z cebuli.

  7. Po ułożeniu każdej warstwy solimy i pieprzymy. U mnie do naczynia weszło tylko tyle warstw, w kociołku musielibyśmy ponownie nałożyć jeszcze po jednej warstwie według tej samej kolejności. Ja ostatnią warstwę w naczyniu zrobiłam z warstwy ziemniaków i kilku plasterków boczku, ułożyłam również 3 kawałeczki smalcu.

  8. Przykryłam wszystko dużym liściem kapusty oraz pokrywką.

  9. Tak przygotowane naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy na drugiej półce w temperaturze 160 stopni Celsjusza godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

  10. Upieczone pieczonki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy je łyżką, podajemy na talerzach i zajadamy. Pieczonki możemy podawać z kefirem, mizerią z pomidorów lub inną ulubioną surówką.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 lipca Zabieram. Tym razem w niedzielę zrobię jak w oryginale - w garnku żeliwnym na ognisku ! Wreszcie jakaś zaleta dziczy. Ale po wakacjach - piekarnik. Dzięki Mariolko :) :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 17 lipca ale pychota mniam :) akurat na poprawę humoru przy deszczowej pogodzie :)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń