Do góry

Dania główne Przepis na:

PIECZONY DORSZ

PIECZONY DORSZ

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6897

Dodano:

Odsłon: 24003

Dorsz z dodatkiem oliwek i pomidorków koktajlowych warty wypróbowania.

Składniki

  • ziemniaki, 1/2 kg.
  • cebula
  • masło, 1 łyżka
  • pomidorki koktajlowe, ok. 40 dkg.
  • filet z dorsza, 60 dkg.
  • sok z połowy cytryny
  • bulion warzywny, 1/2 szkl.
  • oliwki zielone i czarne/więcej zielonych/
  • Posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do ziemniaków.Posypać przyprawą do ziemniaków
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniaki na półtwardo, pokroić na cienkie plastry.

  2. Poporcjowaną rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut.

  3. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dodać ziemniaki. Posypać przyprawą do ziemniaków i podsmażyć na rumiano.

  4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, położyć rybę pomidorki i oliwki.Posypać obficie pieprzem najlepiej świeżo mielonym.Wlać bulion warzywny.

  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 30 minut Przed podaniem posypać pietruszką. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 07 lipca 2010 zrobiłam w ten sposób karpia, wyszedł bardzo smaczny, przepis wiec gorąco polecam

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 25 kwietnia 2010 Super danie akurat dla mnie ,uwielbiam ryby .Przepis wędruje do ulubionych.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 23 kwietnia 2010 Dorsz jest najpyszniejszą rybą na świecie!. Można delektować się nią w każdej postaci. Jeżeli ktoś nie miał okazji polecam!
Zapewniam, że po zjedzeniu dorsza nie spróbujecie innej ryby. Irma BRAWO.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń