Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony gyros z indyka

Pieczony gyros z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1230

Dodano:

Odsłon: 350

Ta wersja grosa zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjna, nie ustępując jej przy tym smakiem. Podstawą mojego gyrosa jest bogate w białko i niskokaloryczne mięso z indyka.

Składniki

  • Filet z piersi indyka 60 dag
  • Olej roślinny 2 łyżki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sos sojowy 1 łyżeczka
  • Przyprawa do gyrosa 2 łyżeczki
  • Keczup 2 łyżki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Słodka papryka mielona 1 łyżeczka
  • Ostra papryka mielona 1 łyżeczka
  • Pieprz szczypta
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

  2. Do miski wlać olej i keczup, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, a następnie mięso. Całość dokładnie wymieszać, żeby marynata pokryła mięso. Wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej (najlepiej na całą noc).

  3. Po upływie czasu marynowania umieścić mięso w rękawie do pieczenia. Rękaw delikatnie nakłuć, spiąć klipsem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 30 minut. Następnie wyjąć naczynie z piekarnika, ostrożnie rozciąć rękaw i przełożyć mięso bezpośrednio do naczynia. Piec jeszcze ok. 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń