Do góry

Przekąski Przepis na:

pieczony królik w sosie chrzanowym

pieczony królik w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7301

Dodano:

Odsłon: 10898

mój debiut :)))

Składniki

  • 1 królik
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • olej do smażenia + 1 szkl. do marynaty
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego, jałowca
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka chrzanu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. królika po porcjować (głowa, kręgosłup i ścinki mięsa można użyć do żurku lub na rosół). Mięso natrzeć solą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem i ziołami. W misce wymieszać olej z butelką wina, liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem, trochę soli i pieprzu (pamiętajmy że mięso jest już posolone). W misce układamy warstwę mięsa zalewamy marynatą kolejną warstwę mięsa i znowu zalewamy marynatą tak żeby całe mięso było przykryte marynatą. Odstawiamy na ok 12 godzin w chłodne miejsce.

  2. Mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy z obu stron na ostrym ogniu, żeby ścięło się białko i układamy na blaszce, na mięso kładziemy cebule pokrojoną w plasterki. Mięso podlewamy marynatą, Blachę przykrywamy szczelnie folia aluminiowa. Pieczemy w piekarniku ok. 1,3 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i przelewamy powstały sos do rondelka. Królika jeszcze wkładamy do piekarnika żeby się przyrumienił na ok 30-40 min.

  3. Rondelek z sosem podgrzewamy dodajemy mąkę i mieszamy żeby nie powstały grudki, następnie dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku. Gotowego królika polewamy sosem i podajemy z ziemniakami i buraczkami. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 02 lutego 2013 ooo, wykwintne danie, ostatni raz królika jadłam jako dzieciak, muszę nadrobić zaległości :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń