Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony kurczak i jajko pod listkami cykorii

Pieczony kurczak i jajko pod listkami cykorii

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pieczony kurczak i jajko pod listkami cykorii"

Składniki

  • limonka
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 kg filetu z piersi kurczaka
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 2 obrane szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 plastry boczku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 jajka
  • 2 cykorie (zielona i fioletowa)
  • 1/4 szklanki prażonych orzechów
  • cytryna
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Pokrój limonkę na ćwiartki. Posyp mięso listkami tymianku, pokrój je w długie kawałki.

  2. Podsmaż na oliwie na patelni przyprawione kawałki mięsa, tak aby się zrumieniły. Przełóż do żaroodpornego naczynia, obłóż dookoła ćwiartkami limonki i piecz 20 minut. Po 10 minutach na kawałkach mięsa ułóż plastry boczku, dalej zapiekaj.

  3. Na patelni, na której smażyłaś mięso kurczaka, podsmaż pokrojone w kostkę szalotki i czosnek. Dodaj ocet winny i trochę wody. Podgotuj.

  4. Ugotuj jajka na półtwardo. Porozdzielaj listki cykorii, wrzuć na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj. Przełóż do miski, dodaj upieczonego kurczaka z boczkiem, skrop sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp prażonymi orzechami. Na wierzchu ułóż cząstki jajka.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń