Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony Kurczak z 40 ząbkami czosnku

Przepis dnia 2011-05-29
Pieczony Kurczak z 40 ząbkami czosnku

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2193

Dodano:

Odsłon: 11460

szybka sprawa, a kurczak inny niż zwykle

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na umiarkowaną temperaturę. Podzielić główki czosnku na ząbki, nie zdejmować łupić. Posmarować masłem skórę kurczaka i tuszkę wewnątrz. Połowę ząbków czosnku włożyć do środka tuszki, łapki związać nicią.

  2. W średniej wielkości formie do pieczenia ułożyć warstwę czosnku, a na nim kurczaka. Wlać wodę do naczynia i piec bez przykrycia w średnio ciepłym piekarniku, często smarując skórkę wytopionym sosem przez ok. 1 godz 20 min lub aż mięso będzie dopieczone.

  3. W tym czasie opiec ziemniaki. Na 15 min przed podaniem wyłożyć kurczaka na półmisek i przykryć folią, żeby nie wystygł. Podawać z pieczonymi ząbkami czosnku i ziemniakami.

  4. ZIEMNIAKI OPIEKANE: Ziemniaki obgotować 5 min w wodzie lub na parze. Osuszyć papierowym ręcznikiem i studzić 10 min. W naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem ułożyć pojedynczą warstwę ziemniaków i spryskać olejem. Opiekać odkryte ziemniaki w średnio ciepłym piekarniku przez ostanie 30 min pieczenia kurczaka, aż będą miękkie.

  5. Ja zrobiłem wersje bez ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tc1970 09 czerwca 2011 zapomniałeś też użyć soli i pieprzu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tc1970 09 czerwca 2011 i chyba zapomniałaś użyć soli i pieprzu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń