Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony kurczak z majerankiem i czosnkiem

Pieczony kurczak z majerankiem i czosnkiem

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2077

Dodano: 29.11.2010

Odsłon: 13073

Pyszne i aromatyczne :)

Przygotowanie

  1. kurczaka umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą.

  2. Marynata - oliwę połączyć z bazylią , majerankiem, zgniecionym czosnkiem,pieprzem. Następnie całego kurczaka dokładnie wysmarować przyrządzona marynatą.

  3. Kurczaka na całą noc schować do lodówki.

  4. Kurczaka nadziać na butelkę i wstawić do naczynia żaroodpornego. W zależności co kto lubi butelkę można napełnić piwem winem wodą w odpowiedniej proporcji.

  5. Kurczaka o takiej masie piec ok 2 godzin w temperaturze 170 - 180 stopni C polewając ok 3 razy sosem własnym.

  6. W moim przypadku kurczaka podałem z sałatką grecką, którą przyrządziłem wcześniej. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 03 czerwca 2011 SWIETNY!
No ja to juz sie Ciebie nachwalic nie moge!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 15 marca 2011 Kurczak bardzo dobry, ale piekę go na butelce z piwem dokładnie umytej (puszka? a-fe) i od czasu do czasu mieszam patyczkiem aby pianka piwna oblała mięsko. Dobrze mu robi na piankę wsypanie odrobiny cukru.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iza1988x 30 listopada 2010 aha jeszcze mam taki fajny patent jak zostaja resztki z obiadu to mozna je wykorzystac do salatki, troche salaty lodowej awokado, jogurt naturalny, doprawiamy przyprawami jak kto lubi i puszna kolacja ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iza1988x 30 listopada 2010 ja bardzo podobnie robie kurczaka, ale marynuje go w szalwi rozmarynie, startej skorce z cytryny i czosnku, tez zostawiam na noc i pieke nadzianego na otwarta puszke z piwem. nic z szyjki wtedy nie wystaje a kurczak jest soczysty bo piwo paruje i wsiaka w niego od srodka i mieso nie wysycha, skore polewam podczas pieczenia wlasnym sosem.nie daje ani kropli oliwy wiec moj kurak jest dietetyczny i bardzo aromatyczny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 30 listopada 2010 "napełnić piwem winem wodą w odpowiedniej proporcji" czyli ile czego ??????????????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 30 listopada 2010 Moim zdaniem szyjka butelki powinna wystawać - w innym wypadku napełniona płynem pod wpływem tempertury może pęknąć, a jeśli będzie wystawać to i tak odda aromat wina lub piwa do mięsa, w końcu będzie się ono piekło w szczelnym piekarniku. Jeśli się mylę to proszę o poprawkę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 29 listopada 2010 No właśnie... wydaje mi się, że cały "myk" polega na tym, by nie wystawała i opary z piwa wnikały w kurczaka od środka a nie uciekały górą... Może się mylę?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 29 listopada 2010 czy szyjka od butelki powinna wystawać z szyjki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń