Do góry

Śniadania Przepis na:

Pieczony warkocz z mięsem, pieczarkami, żółtym serem.

Przepis dnia 2018-04-17
Pieczony warkocz z mięsem, pieczarkami, żółtym serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1068 Ocena: 11257

Dodano:

Odsłon: 4376

Upieczony warkocz z farszem z meksykańskiej kiełbasy chorizo, papryki, żółtego sera i pieczarek. Polecam.

Składniki

  • meksykańskie kiełbaski chorizo 2 szt.
  • ciasto drożdżowe (takie jak na pizze)
  • papryka czerwona kawałek
  • żółty ser 3 plastry o grubości 0,5 cm
  • pieczarki 2 szt.
  • jajko 1 szt.
  • czarnuszka do posypania
  • Składniki na ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży
  • mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
  • 3 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

  2. Wykonanie farszu:

    Z kiełbasek ściągamy skórkę, rozgniatamy widelcem farsz. Paprykę, ser i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy.

  3. Wykonanie warkocza:

    Z ciasta wałkujemy placek o wymiarach blaszki na której będzie pieczony. Środkowy pas placka na który wyłożymy farsz nakłuwamy widelcem, boki placka nacinamy na równomierne paski. Środek placka wypełniamy farszem a bocznymi paskami zaplatamy na przemian tworząc warkocz. Zapleciony warkocz smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 30-35 minut, w zależności od piekarnika.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń