Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczywo z ricottą i rukolą

Pieczywo z ricottą i rukolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4565

Dodano:

Odsłon: 1367

Ten wypiek idealnie nadaje się jako dodatek do zupy krem lub też do jedzenia bez żadnych dodatków ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 300 g
  • mąka żytnia typ 2000 125 g
  • woda letnia 170 ml
  • jajo 1 szt
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • masło 60 g
  • drożdże świeże 25 g
  • Dodatki :
  • rukola 1 garść
  • ricotta 250 g
  • bazylia 1 łyżka
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem i postawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle letniej wody, by zaczyn był lekko gęsty. Zaczekać ok. 10 min. Następnie dodać resztę mąki pszennej i całą żytnią, resztę wody, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 70 min. W tym czasie przygotować farsz, czyli ser zmiksować z rukolą i bazylią.

  2. Gotowe ciasto rozwałkować, rozłożyć farsz i zwinąć w rulon. Ostrym nożem kroić paski szerokości ok. 5 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odczekać ok. 20 min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem

  3. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń