Do góry

Desery Przepis na:

Piegusek na białkach

Piegusek na białkach

Autor: szozda1975

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 131

Dodano: 29.04.2010

Odsłon: 10782

Proste do zrobienia i co najważniejsze wykorzystujemy surowe białka

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszać mąkę, cukier, mak proszek do pieczenia, dodać rozpuszczone masło. Ubić na sztywno białka, delikatnie wymieszać z makową mieszanką, na końcu dodać bakalie i cukier waniliowy.

  2. Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą.

  3. Przełożyć masę do keksówki. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika piec ok 50 min. Posypać cukrem pudrem

  4. Pierwotny przepis pochodzi z książki "pyszne ciasta" -makowy placek na pianie. Zmniejszyłam ilość dodanego cukru pudru, zwiększyłam ilość bakalii i olałam dodanie skórki otartej z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

inka1100 14 lutego 2014 Wszystko ładnie, tylko szkoda że na zdjęciu widać zakalca

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

efa74 28 września 2010 super szybkie i pyszne, polecam jak nie masz co zrobić z białkami ,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiarka 07 sierpnia 2010 Dziękuję za odpowiedź, ciacho upiekłam i było pyszne! Polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szozda1975 19 lipca 2010 Kasiarka, mak ma być suchy. Ciasto trochę przypomina w smaku babkę piaskową.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szozda1975 29 kwietnia 2010 Wiola- zawsze miałam dylemat co zrobić z białkami które zostają po np. kruchym ciachu. Szkoda wylewać, jajecznica z białek jest średnio dobra... Znalazłam to ciacho przypadkiem, myślę że może być niezłe z polewą czekoladową, albo jakimiś mokrymi owocami w środku.... Robi się szybko i chyba nie da się go zepsuć. Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń