Do góry

Dania główne Przepis na:

Pielmieni - ukraińskie pierogi z mięsem

Pielmieni - ukraińskie pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 943

Dodano:

Odsłon: 14312

Cóż wiele pisać - pyyszne pierogi z mięsem, które pokocha każdy! ;)

Składniki

  • Składniki na farsz:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej z szynki lub łopatki)
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 80 ml rosołu (może być z kostki)
  • 1 żółtko
  • pieprz, sól
  • Składniki na ciasto:
  • 700 g pszennej mąki (najlepiej przesianej)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • Do podania:
  • kwaśna śmietana
  • przegotowana woda
  • ocet
  • pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu:
    Oba mięsa dokładnie mieszamy - najlepiej ręką w dużej misce. Dodajemy bulion, a następnie żółtko. Znów dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być lekki i dobrze połączony.

  2. Przygotowanie ciasta:
    Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól i stopniowo dolewamy wodę. Ugniatamy ciasto do czasu aż przestanie odchodzić od rąk. Można również pomóc sobie za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.

    Jedną nakrywamy ściereczką - drugą wałkujemy na placek grubości ok. 1,5-2mm. Szklanką wycinamy kółka i łyżeczką nakładamy farsz.

  3. Sklejamy jak pierogi, a następnie łączymy ze sobą rogi. Układamy na lnianej ściereczce lub desce posypanej mąką. Tak samo postępujemy z 2 częścią ciasta do czasu wyczerpania farszu.

  4. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od czasu wypłynięcia.

    Pielmieni wykładamy na talerz - obok układamy miseczkę ze śmietaną oraz wodą wymieszaną z kilkoma kroplami octu i doprawiamy pierzem. Pierożki maczamy w wodzie z octem, następnie śmietanie i delektujemy się ich cudownym smakiem.... Mniam !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 10 grudnia 2017 Bardzo lubie pielmieni, ale to nie jest danie ukrainskie i nawet nie rosyjskie (w Rosji tez jest bardzo popularne), a danie sybiryjskie, ktore zapozyczyli rosianie od ludow po podbiciu i zawlaszczeniu Syberii.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń