Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki

Pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16710

Dodano:

Odsłon: 1345

Pyszne, korzenne pierniczki zrobione z połowy ciasta na piernik staropolski. U nas uwielbiane.

Składniki

  • Ciasto na pierniczki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 gramów miodu naturalnego
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 125 mililitrów mleka
  • 3 jajka
  • 2 przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • barwinki spożywcze
  • serbne jadalne kulki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru.
    Następnie wszystko wystudzamy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól. Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste.
    Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek
    w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni.

  2. Połowę ciasta na piernik staropolski wałkujemy na cienki placek.

  3. Wycinamy z niego pierniczki przy pomocy foremek o różnych kształtach. Pierniczki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

  4. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15-20 minut. Pamiętajmy aby się nam za dużo nie po przypalały. Pierniczki po upieczeniu studzimy na kratce.

  5. Kiedy pierniczki wtedy je lukrujemy. robimy lukier, czyli mieszamy łyżką białko z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita bardzo gęsta masa. Gęstość masy regulujemy dosypując cukru pudru. Możemy użyć barwników aby lukier był kolorowy. Polukrowane pierniczki ozdabiamy cukiereczkami. Takie pierniczki zamykamy szczelnie na kilkanaście dni aby zmiękły. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń