Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, korzenne pierniczki zrobione z połowy ciasta na piernik staropolski. U nas uwielbiane.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 229
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 306
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 104
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2173
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 229
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 306
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 104
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2173
Składniki
Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wszystko wystudzamy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól. Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste. Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni.
Połowę ciasta na piernik staropolski wałkujemy na cienki placek.
Wycinamy z niego pierniczki przy pomocy foremek o różnych kształtach. Pierniczki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15-20 minut. Pamiętajmy aby się nam za dużo nie po przypalały. Pierniczki po upieczeniu studzimy na kratce.
Kiedy pierniczki wtedy je lukrujemy. robimy lukier, czyli mieszamy łyżką białko z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita bardzo gęsta masa. Gęstość masy regulujemy dosypując cukru pudru. Możemy użyć barwników aby lukier był kolorowy. Polukrowane pierniczki ozdabiamy cukiereczkami. Takie pierniczki zamykamy szczelnie na kilkanaście dni aby zmiękły. Smacznego !!!
;-D
;-)))