Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2995

Dodano:

Odsłon: 466

Zawsze w Mikołajki w moim domu pieczemy pierniczki, to już taka nasza mała tradycja. W tym roku też tak było. Chłopaki dzielnie pomagali. Nie zdążyliśmy ich jeszcze udekorować, ale i tak się nimi pochwale, bo wyszły naprawdę dobrze. Warto dodać, że robi się je ekspresowo, wyrobione ciasto nie musi "leżakować", tylko nadaje się od razu do pieczenia. Takie pierniczki to także wspaniała ozdoba na świąteczną choinkę. Zapraszam :)

Składniki

  • Margaryna "Palma" 125 g.
  • Mąka orkiszowa 100 g.
  • Mąka pszenna wrocławska 360 g.
  • Miód 200 g.
  • Cukier 140 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka czubata
  • Cynamon 2 łyżki
  • Przyprawa do piernika 2 łyżki
  • Imbir w proszku 1 łyżka
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnuszku rozpuścić margarynę, z miodem i przyprawami korzennymi. Zostawić do wystygnięcia.

    Mąkę orkiszową, pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Wbić jajko i dodać zimną wcześniej przygotowaną masę. Zagniatać ciasto i wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie. Następnie wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami. Przed pieczeniem warto zrobić małą dziurkę za pomocą patyczka, dzięki czemu pierniczek będzie można zawiesić na choinkę. Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 7-10 min. Surowe ciasto można również przechowywać w chłodnym miejscu i upiec później.


  2. Udekorować wedle uznania, ale o tym może później :)

  3. Smacznego :)


  4. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń