Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 2205

Najlepsze i najbardziej aromatyczne pierniczki, jakie do tej pory robiłam dzięki poradom kochanej Halusi!

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek jaj
  • 3 białka jaj
  • 1 skzlanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw do pierniczków (1 cynamonu, 1 goździków, 1 kardamonu, 1 imbiru), można dodać przyprawę do pierników
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 1 słoik miodu (400 g) naturalnego miodu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto należy zagnieść dzień przed planowanym pieczeniem!

    Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.

  2. Miód zagotować z przyprawami (ja mocno rozgrzałam, ale nie gotowałam), zestawić z ognia, włożyć masło i poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie.

    W ogrzanej do temperatury pokojowej śmietanie rozpuścić sodę i odstawić - śmietana; zwiększy swoją objętość.

    Białka ubić na pianę, dodać cukier i przy ciągłym ubijaniu dodawać żółtka. Ubite jaja wlać do mąki i delikatnie wymieszać; wlać miód i mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie, ale w ciągu 24 h osiągnie odpowiednią gęstość.

    Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dobę.

  3. Następnego dnia ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać pierniczki. Należy robić to sprawnie podsypując mocno mąką, bo podczas ogrzewania ciasto zaczyna się bardziej kleić.
    Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, a pierniczki układać w pewnej odległości od siebie.

    Piec w temperaturze 180?C przez 7-12 minut ( W zależności od grubości) Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

  4. Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, a potem lekko twardnieją. Zmiękną ponownie po ok. 2 tygodniach, (czyli piec już J, tzn.: minimum 2 tygodnie przed świętami).

  5. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Po dwóch tygodniach pierniczki możemy polać czekoladą, polewą czekoladową lub lukrem i ozdobić według własnego upodobania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 21 listopada 2017 Tak już czas pomyśleć o pieczeniu pierniczków.Fajny przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń