Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1445

Dodano:

Odsłon: 10320

Łatwe, doskonałe jako dekoracja świątecznego stołu lub choinki chyba, że wcześniej zjedzą je dzieci

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i margarynę rozpuścić na patelni z łyżką wody, dodać przyprawę do pierników - zagotować a następnie wystudzić.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao, dodać jajko oraz wystudzoną masę z patelni.Zagnieść ciasto, posypać mąką i zawinąć w folię aluminiową - odłożyć do lodówki na kilka dni.

  3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wykrawamy pierniczki. dekorujemy lukrem wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

listek 08 kwietnia 2011 Oczywiście wkładamy do nagrzanego piekarnika.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

frankania 31 marca 2011 a wkladamy do rozgrzanego czy zimnego piekarnika? :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 06 grudnia 2010 Jrma, to zależy jak będziesz je przechowywać, jeśli zamkniesz w szczelnym pudełku , będą takie jak po upieczeniu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 30 listopada 2010 A czy po tygodniu pierniczki są miękkie?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 18 listopada 2010 To zależy jak się dysponuje czasem. Ja robię je na tydzień przed świętami, kiedy mam więcej czasu na taką zabawę więc ciasto spędza w lodówce 3 -4 dni, ale nic się nie stanie jak zostanie tylko włożone na noc.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marys0109 17 listopada 2010 na ile dni trzeba włożyć ciasto do lodówki ? :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marys0109 17 listopada 2010 na ile dni trzeba włożyć ciasto do lodówki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 12 listopada 2010 Ups... zapomniałam dodać, przepraszam wszystkich zainteresowanych . Oczywiście, że pieczemy 10 - 15 min. w temperaturze 180 stopni.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JUSTYNA5 12 listopada 2010 Czy napewno tych pierniczków się nie piecze? dekoruje się surową masę? proszę o podpowiedż.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń