Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki z Norynbergii

Pierniczki z Norynbergii

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 2109

Dodano:

Odsłon: 185

Niemieckie, okrągłe pierniczki, pieczone na opłatkach, z goździkami, cynamonem, anyżkiem, gałką muszkatałową, imbirem. Bez mąki. Smaczne na Święta i do herbaty.

Składniki

  • 5 jajek
  • 40 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dkg kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 10 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta mielonych goździków, anyżku, imbiru
  • 20 dkg mielonych orzechów laskowych
  • 20 dkg mielonych migdałów
  • 30 opłatkow ∅ 70 mm
  • * ewentualnie kuwertura czekoladowa, lukier
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Kandyzowane skórki pokroić bardzo drobno i dodać razem z przyprawami do jaj. Zamieszać i ostrożnie dodać migdały i orzechy. Zostawić na dobrą godzinę w spokoju, orzechy napęcznieją i masa zrobi się bardziej zwarta.

  2. Prostokatną foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć opłatki i masę kłaść na każdy opłatek starając się nakładać jednakową ilość

  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni i piec pierniczki około 20 minut. Po upieczeniu pierniczki można polukrować, albo polać czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń