Do góry

Desery Przepis na:

Piernik jabłkowo-marchewkowy

Piernik jabłkowo-marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 361

Znakomite ciasto o bardzo dobrym smaku.

Składniki

  • masło Smakowita 120 gram
  • jajka 2 sztuki
  • cukier kryształ 1/2 szklanki
  • kakao 1 łyżka
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie 50 gram
  • rodzynki 3 łyżki
  • mąka wrocławska 250 gram
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • jabłko 1 sztuka
  • sok jabłkowy – marchewkowy 200 ml
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
    Masło podzielić na kawałki, włożyć do miski i utrzeć z żółtkiem i cukrem na puszysta masę.

  2. Dodać kakao, przyprawę, orzechy i rodzynki.

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do masy.

  4. Dodać sok jabłkowo - marchewkowy i wymieszać na gładkie ciasto.

  5. Jabłko umyć, podzielić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i dodać do ciasta.

  6. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.

  7. Formę posmarować tłuszczem, napełnić ciastem i wygładzić jego powierzchnie. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 75 min.

  8. Po wyjęciu z piekarnika ciasto na krotko pozostawić w formie. Następnie formę poluzować i wyjąć ciasto do ostygnięcia na kratkę kuchenną. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem i pokroić na 12 porcji. SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń