Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z krówką

Piernik z krówką

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 609 Ocena: 8654

Dodano: 24.12.2010

Odsłon: 10553

aromatyczny piernik z nutką krówkową :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta (oprócz masy krówkowej, śnieżki i żelatyny) włożyć do miski i utrzeć mikserem do porządnego połączenia składników. Dodać bakalie, wymieszać. Ciasto Wylać do tortownicy (średnica 26cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

  2. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 stopni. Sprawdzać patyczkiem.

  3. Gdy placek wystygnie przygotować krem.Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, przestudzić. Ubić śnieżkę z mlekiem, dodawać stopniowo masę krówkową, ucierając mikserem. Dodać żelatynę, dobrze wymieszać.

  4. Placek przekroić na kilka krążków (ja przekroiłam na 4). Przekładać kremem. Można oblać polewą i udekorować lub tak jak ja całość posmarować kremem i udekorować płatkami migdałów i posypką czekoladową.

  5. Smacznego :-)

  6. P.S. Nie zużyłam do piernika całego kremu, gdyż jest naprawdę słodki i wystarczy cienko smarować blaty placka. Resztą przełożyłam suche wafle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mimi619 05 marca 2011 Takie połączenie musi smakować pysznie... Do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 28 grudnia 2010 Ja też nie widziałam takiej przyprawy, przynajmniej u siebie w Małopolsce :) a może jest, ale nie zwróciłam uwagi? W każdym razie ciasto wygląda pysznie z tą krówkową polewą... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 28 grudnia 2010 hmmm nie wiem jak w innych częściach Polski ale w kujawsko-pomorskim, to zwyczajna, wszędzie spotykana przyprawa do piernika, używam jej odkąd pamietam do piernika i pierniczków. Jest to płynna mieszanka miodu, przypraw korzennych: cynamonu, imbiru, goździków itp. Oczywiście przepis mozna delikatnie zmodyfikowac i zamiast tej płynnej przyprawy dodać zwykłą korzenną z paczki, nalezy jednak w tym przypadku trochę zmniejszyć ilośc mąki do 3 szkl. Pozdrawiam poświątecznie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 grudnia 2010 fajne urozmaicenie piernika. Zaciekawił mnie jeden składnik: "przyprawa do piernika płynna w słoiku, 1 słoik" - nigdy się z czymś takim nie spotkałam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń