Do góry

Desery Przepis na:

Piernik złocisty

Piernik złocisty

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 385 Ocena: 5001

Dodano: 30.05.2018

Odsłon: 211

Król nie tylko na Bożonarodzeniowym stole. Piernik należy upiec 4-5 dni przed planowanym spożyciem.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 30 dag + krupczatka 30 dag
  • margaryna 20 dag
  • cukier puder 18 dag
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • płynny miód 4 łyżki
  • ciepłe mleko 4 łyżki
  • przyprawa do pierników 1 łyżka
  • Krem : mleko 2 szklanki
  • mąka krupczatka 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • 1 budyń ( ok.61 g )
  • margaryna 25 dag
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • cukier puder 5 łyżek
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Duża blaszka.
    Ciasto.
    Margarynę posiekać z mąkami,dodać sodę, mleko, miód oraz jajka i przyprawę do pierników.
    Zagnieść ciasto, schłodzić.
    Następnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować placki i piec około 15 minut na złoty kolor.
    Krem.
    Na mleku ugotować budyń wymieszany z mąkami.
    Margarynę, żółtko, cukier waniliowy z pudrem utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
    Przestudzone placki smarować kremem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń