Do góry

Desery Przepis na:

Pierniki

Pierniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 203

Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.

Składniki

  • 1,5kg mąki
  • 40dkg miodu
  • 1 kostak margaryny
  • 3/4 kostki smalcu
  • 1,5szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki amoniaku lub sody oczyszczonej (rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka)
  • 0,5szkl. zaparzonej kawy rozpuszczalenej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Połowę cukru przesmażyć na karmel, następnie zalać kawą. Dodać miód, margarynę, smalec, resztę cukru. Gorące lać na mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Po wymieszaniu dodać jajka i rozpuszczony amoniak lub sodę oczyszczoną. Zagnieść i zostawić na 1 dzień.

  2. Następnego dnia ciasto rozwałkować i wykroić kształty pierniczków. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min. Po wystygnięciu można polukrować.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń