Do góry

Desery Przepis na:

Pierniki - delikatne i miękkie

Pierniki - delikatne i miękkie

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 604 Ocena: 8509

Dodano: 16.12.2012

Odsłon: 10191

najlepsze pierniki własnego wyrobu, jakie kiedykolwiek jadłam :-) po upieczeniu są miękkie, po kilku dniach mogą zrobić się twardsze ale później znowu miękną. Zarówno same jak i nadziane marmoladą smakują obłędnie :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem należy przygotować ciasto. W dużej misce wymieszać mąkę z kakao, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, zagotować. Zestawić z gazu i wkroić plastry margaryny lub masła, wymieszać aby się roztopiła, wystudzić. W śmietanie (powinna mieć temperaturę pokojową) rozpuścić sodę, odstawić - śmietana powinna zwiększyć swoją objętość. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cały czas ubijając wbijać żółtka. Ubitą masę jajeczną wlać do mąki i delikatnie wymieszać. Wlać przestudzony miód i dalej mieszać. Na końcu dodać śmietanę z sodą. Ciasto może być rzadkie ale na drugi dzień będzie miało odpowiednią konsystencję. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem i odstawić na noc w chłodne miejsce (u mnie lodówka).

  2. W dniu pieczenia. Ciasto na stole podsypać mąką, rozwałkować dosyć grubo (ok. 5 mm), zbyt cienkie ciasto spowoduje, ze pierniki nie będą miękkie tylko kruche. Wykrawac dowolnie pierniki. Ja część ciast rozwałkowałam trochę cieniej, na jeden piernik kładłam trochę marmolady, przykrywałam go drugim piernikiem i delikatnie sklejałam brzegi. Pierniki przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, można smarować je białkiem ale nie trzeba. Piec ok. 7-10 min. w temp. 180 stopni.

  3. Kiedy pierniczki ostygną można je polukrować lub posmarować stopioną czekoladą. Ja robię lukier na bazie białka, ponieważ ma ładną białą barwę, jest gęsty i można nim robi precyzyjne dekoracje. Białko należy ucierać (najlepiej drewnianą pałką) z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej, gęstej masy, bez grudek. (jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać cukru pudru). Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpniety z blogu Mirabelki :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 16 grudnia 2012 capri, smak rzeczywiscie jest obłędny :-) muszę dobrze je schować, bo tak szybko znikają, że do świąt może nic nie zostac :-) a co do lukru z białka tez stosowałam pierwszy raz i jestem zadowolona, polecam i gorąco pozdrawiam :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 16 grudnia 2012 Sreberko, nawet mi nie mów o tym obłędnym smaku, ja dopiero po śniadanku, a juz mi slinka cieknie, sliczne są :))))))jeszcze lukru na białkach nie robiłam, musze wypróbowac Twój pomysł koniecznie ! pozdrawiam pierniczkowo :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń