Do góry

Desery Przepis na:

Pierniki kakaowe

Pierniki kakaowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 381

Dodano:

Odsłon: 456

Pierniczki z nutką kakao i czekolady. Świetnie nadają się do dekorowania białym lukrem.

Składniki

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki startego cynamonu
  • łyżeczka startego imbiru (suszonego)
  • dwa starte goździki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
  • szczypta zmielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 180 g masła
  • 3/4 szklanki płynnego miodu (ok. 50 g)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuszczam na małym ogniu: masło, miód i połamaną czekoladę. Odstawiam do przestudzenia (ma być lekko ciepła).

  2. Wszystkie sypkie składniki, czyli: przesianą mąkę, cukier puder, sodę, przyprawy i sól wsypuję do miski. Dodaję jajko i ciepłą masę. Całość dokładnie miksuję. Lepką masę przekładam do mniejszej miski, którą szczelnie owijam folią i wkładam do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto nie będzie już tak klejące i łatwiej się rozwałkuje.

  3. Ciasto wyciągam z lodówki porcjami. Rozwałkowuję na cienki placek na blacie wysypanym mąką. Wycinam wybrane kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 10 minut w 180 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń