Do góry

Desery Przepis na:

Pierniki miodowe staropolskie

Pierniki miodowe staropolskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 837

Dodano:

Odsłon: 2993

To ciasto trzeba przygotować nawet 3-4 tygodnie wcześniej, piecze się je na kilka dni przed podaniem, bo wtedy są najlepsze, po prostu miodzio.

Składniki

  • 200 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg miodu
  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki sody
  • sól, opakowanie przyprawy do pierników ok. 40g
  • Lukier: cukier puder + sok z cytryny
  • Polewa: Czekolada + woda + cukier puder
  • Posypka kolorowa...
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, miód, zagotować.
    Wystudzić, dodać przyprawę, jajka, sodę wymieszaną ze śmietaną, sól ok. 1/2 łyżeczki oraz mąkę. wymieszać wszystko i przełożyć do szklanego lub glinianego naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.

  2. Po 2- 4 tygodniach wyjąć na posypany mąką stół, wyrobić, podzielić na kawałki, rozwałkowywać i wycinać dowolne wzory.
    Wykrojone pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok .10 min. w temperaturze 180 stopni ( góra/dół ) na środkowym poziomie.

  3. Po wystudzeniu pierniki dekorujemy czekoladą, lukrem i posypkami.

    Z podanej porcji wychodzi ok. 150 sztuk.

    Są bardzo miodowe i pyszne. Polecam serdecznie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń