Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieróg z ciasta z muszkatem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Grzyby moczę 5 godzin. Drożdże rozcieram z cukrem oraz łyżką mleka. Odstawiam na 5 min. Do mąki dodaję żółtka, szczyptę soli, margarynę, sporą szczyptę gałki i resztę mleka. Dokładam zaczyn. Wyrabiam ciasto. Odstawiam je na godzinę.
Kapustę kroję na kawałeczki. Zalewam wodą, gotuję 90 minut. Grzyby gotuję 5 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedzam je i siekam. Cebulę obieram, kroję w kostkę, podsmażam na łyżce oleju. Dodaję do kapusty. Dokładam grzyby. Duszę razem 10 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Studzę, dodaję jajko oraz żółtko.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt. Rozkładam na nim farsz. Zwijam. Kulebiak układam w formie wyłożonej pergaminem. Smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję kminkiem. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 160°C.Źródło: Naj