Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi gryczane"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie, a następnie wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj do miękkości (18-20 minut). Odcedź, pozostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Przesmaż na łyżce oleju. Przestudź.
Twaróg pokrusz lub rozdrobnij widelcem, przełóż do miski. Wbij jedno jajko, dodaj ugotowaną i przestudzoną kaszę gryczaną, starannie wymieszaj. Dołóż przesmażoną cebulkę. farszu przypraw do smaku solą, mieloną słodką papryką, suszonym tymiankiem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Mąkę przesiej na stolnicę, wbij drugie jajko. Dolej 1/2 szklanki wody (najlepiej gorącej, dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne), dodaj szczyptę soli. Wyrób jednolite gładkie ciasto na pierogi. Cienko je rozwałkuj.
Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawaj krążki. Na każdym układaj po porcji przygotowanego farszu. Starannie zlepiaj brzegi. 5Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową, przelej zimną wodą. Przed podaniem pierogi podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Podawaj dowolnie ozdobione.
porcja 1 złŹródło: Świat kobiety