Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 333

Dodano:

Odsłon: 7871

Pyszne i delikatne kluski twarogowe czyli pierogi leniwe, które smakują jak u mamy!

Składniki

  • 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • jajko
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • do podania: cukier, cynamon, bita śmietana, jogurt naturalny, masło itp.
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko mieszamy z twarogiem, a białko ubijamy ze szczyptą soli. Do twarogu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Białko sprawi, że kluseczki będą bardzo delikatne po ugotowaniu. Na stolnicę wsypujemy mąkę i dodajemy do niej twaróg wymieszany z jajkiem. Następnie bardzo delikatnie i sprawnie łączymy składniki. Staramy się to zrobić bardzo szybko, ale nie ugniatać zbyt mocno. Im dłużej będziemy to robić, tym ciasto będzie się bardziej lepiło i będzie wymagało więcej mąki, a im mniej mąki tym lepiej. Oprószamy tylko delikatnie dłonie, jeśli jest taka potrzeba.

  2. Kluseczki wykrawamy tak jak lubimy – można zrolować wałek i odcinać tak jak kopytka lub odrywać małe kawałeczki i formować delikatnie w dłoniach. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy pierożki i gotujemy przez ok. 3 minuty od momentu zagotowania. Wyciągamy łyżką cedzakową z wody na talerz i podajemy od razu, ponieważ wtedy są najdelikatniejsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 marca Pycha, kto nie lubi leniwych, a najlepiej, jak są przed parę minut podsmażone na patelni ;) Mniam, mniam :) Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń