Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi po łemkowsku

Pierogi po łemkowsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2047 Ocena: 45936

Dodano:

Odsłon: 20835

Przepyszny farsz w naszych, regionalnych pierogach.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 300 g gorącej wody
  • 50 g masła
  • Farsz:
  • 400 g ziemniaków
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 250 g białego sera
  • 250 g surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Mielimy razem z białym serem.

    Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odciskamy z wody, drobno siekamy. Dodajemy do zmielonych ziemniaków z serem.

    Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem dodajemy do farszu. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

    Ciasto:

    Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy ją z gorącą wodą i roztopionym w niej masłem. Dokładnie wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy przy pomocy szklanki, okręgi i na każdy z nich umieszczamy farsz. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mironina 11 kwietnia 2016 wspaniały przepis, zabieram. Stykam się od dziecka z Łemkami, ale tego przepisu nie znałam ;) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 kwietnia 2016 Zdjęcia mistrzostwo..., farsz do pierogów również, nigdy takich nie jadłam, ale postaram się zrobić z czystej ciekawości, ze składników wnioskuję, że muszą być przepyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń