Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46735

Dodano:

Odsłon: 4632

:)

Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 100-120 ml wody
  • Farsz:
  • 600 g ziemniaków
  • 300 g twarogu
  • 1-2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć,obrać,zalać taką ilością osolonego wrzątku,by je zakrywał,wsypać kopiastą łyżkę soli i gotować pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 min,zależnie od wielkości ziemniaków. Jeśli trzeba,uzupełnić wodę,wewać tylko wrzątek. Odcedzić,a kiedy ziemniaki wystygną ,wraz z twarogiem zemleć. Cebulę bardzo drobno posiekać ,zrumienić na maśle i razem z tłuszczem połączyć z maą srowo-ziemniaczaną.
    W przesianej mące zrbić dołek,wbić jajko,wsypć sczyptę soli i zagnieść ciasto,dodając około 100 ml wody. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Wyrabiać,aż będzie gładkie. Rozwałkować na grubość 2-2,5 mm ,oprószając stolnicę niewielką ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawać koła. Na środek nakładać kulkę farszu,zginać na pół ,dokładnie zlepić brzegi. Pierogi wrzucać do jak największej ilości osolonej wody. Wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na wierzch.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń