Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 452

Pierogi z ziemniaczano-serowym farszem

Składniki

  • na ok. 30-35 sztuk:
  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki typ 450
  • 250 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • farsz:
  • 450g ugotowanych ziemniaków
  • 250g twarogu półtłustego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy wgłębienie i wlewamy powoli gorącą wodę ( na początku mieszamy łyżką). Następnie dodajemy olej i zagniatamy ciasto (gdy będzie się kleiło to lekko podsypujemy mąką). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką.

  2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się zeszkli. Ugotowane, ostudzone ziemniaki ubijamy tłuczkiem na puree. Następnie dodajemy do nich twaróg i ponownie ugniatamy. Do farszu wsypujemy zeszkloną cebulkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.

  3. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je na grubość ok.. 1-2 mm. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i mocno zlepiamy brzegi. (Farsz można uformować w kuleczki, łatwiej się zlepia pierogi.) Pierogi przekładamy na tackę oprószoną mąką i przykrywamy ściereczką.

  4. W garnku zagotowujemy wodę (ok.2 l), solimy i partiami gotujemy pierogi. Od wypłynięcia ok. 2 minuty.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń