Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką.

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 479

Dodano:

Odsłon: 133

Trwa sezon na bób, warto przygotować z niego pierogi. Pierwszy raz robiłam takie pierogi i wyszło naprawdę pysznie. Bardzo polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około półtorej szklanki ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 50 dag świeżego bobu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • masło do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • świeży koperek do dekoracji
  • masło do smażenia
  • sól do gotowania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Bób płuczemy i gotujemy do miękkości. Miękki odcedzamy, lekko studzimy i jeszcze ciepły mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Następnie do zmielonego bobu dodajemy cebulę wraz z tłuszczem, boczek, koperek i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli okaże się, że farsz jest zbyt suchy można dodać jeszcze tłuszczu ze smażenia boczku.

  2. Ciasto:
    Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.

  3. Formowanie:
    Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

  4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  5. Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę i boczek: Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Pierogi podajemy polane cebulką i boczkiem. Dekorujemy koperkiem. Smacznego życzę.


    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi około 40 - 60 pierogów w zależności jak będziemy grubo wałkować i jak dużą szklanką wykrawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń