Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie samym słodkim człowiek żyje, a tym bardziej że Bob nie jest taki drogi już :)
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 202
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 332
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 202
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 332
Składniki
Bób i ziemniaki gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, dodajemy, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, a następnie posiekaną młodą kapustę . Dodajemy posiekany tymianek i kolendrę. Dolewamy śmietanki i redukujemy, dodajemy do przepuszczonych przez praskę ziemniaków i bób. Dokładnie mieszamy, wsypujemy starty parmezan, gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku.
Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność :) Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy rantem 10cm koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie ;) Roztapiamy masło na patelni i podsmażamy z obu stron pierogi. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!