Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z farszem bobowo-szpinakowym

Pierogi z farszem bobowo-szpinakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 18605

Dodano:

Odsłon: 8234

Witajcie! Zapraszam Was dzisiaj na pierogi z wyjątkowo pysznym farszem, o ile lubicie bób? Podobno, ludzie dzielą się na tych, co bób uwielbiają i tych, co go nie cierpią :) Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych, a Wy? Miałam napisać, że przepis jest już po sezonie bobowym, ale uzmysłowiłam sobie, że chociaż świeżego bobu teraz nie ma, łatwo można dostać i wykorzystać bób mrożony. Widzieliście bób suszony? Też taki jest :) Muszę go Wam przy najbliższej okazji pokazać. Tak więc farsz do pierożków będzie z bobu, ze świeżego szpinaku (tu też można podmienić na mrożonkę) i z sera feta (lub typu feta :)). Myślę, że będzie Wam smakował!

Składniki

  • 700g bobu (ugotowanego i obranego ze skórki)
  • 350-400g świeżych liści szpinaku
  • sól, pieprz
  • 250g serka typu feta
  • 1 łyżka tymianku
  • 1kg mąki (ciasto)
  • 2 szklanki gorącej wody (ciasto)
  • 2 szczypty soli (ciasto)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od dokładnego rozgniecenia bobu na miazgę. Ja używam do tego widelca, ale można tez wykorzystać praskę do ziemniaków. ( Nie trzeba bardzo dokładnie fasolek rozgniatać, całkiem smacznie jest znaleźć później w pierogu większy kawałek bobu).

  2. Liście szpinaku blanszujemy w gorącej wodzie, odsączamy i drobno kroimy. Przekładamy do miski z miazgą bobową i dokładnie mieszamy. Teraz pora na fetę, wkruszam ją do pozostałych składników i dodaję tymianek. Ponownie wszystko mieszam. I przyjemny moment – próbuję i doprawiam solą i pieprzem do smaku.

  3. Ciasto na pierogi przygotowuję z 1 kilograma mąki. Na początek do miski wsypuję połowę mąki i dodaję 2 szklanki gorącej wody ( woda powinna być dobrze ciepła, ale nie parzyć rąk). Wszystko mieszam łyżką, a później dosypuję stopniowo resztę mąki, zagniatając rękoma ciasto, aż powstania ładna, zgrabna kula.

  4. Ciasto dzielę na 4 części. Jedną rozwałkowuję na blacie, a pozostałe chowam do miski przykrytej ściereczką – wtedy ciasto, które czeka na swoją kolej, nam nie wyschnie. Wałkuję ciasto dosyć cienko i wycinam krążki. Układam taki krążek na dłoni, łyżką nakładam porcję farszu na środek i zlepiam brzegi. Zlepianie zaczynam od środka i kieruje się na boki. Można też delikatnie zwilżyć brzegi wodą, wtedy jeszcze lepiej się skleją. Następnie sam brzeżek przyciskam ząbkami widelca – powstaje wtedy efektowny wzór na cieście.

  5. Pierogi wrzucam partiami do gotującej się, osolonej wody i wyjmuję je łyżką cedzakową po około 2-3 minutach od wypłynięcia pierożków na powierzchnię.

  6. Pierogi smakują na prawdę wyśmienicie. Farsz jest bardzo bobowy i lekko słonkawy od sera. Ja podaję je okraszone skwarkami, albo zrumienioną cebulką. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia-p 20 stycznia 2017 Takich pierogów nie jadam. Super! Spróbuje:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń