Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z farszem z suszonych śliwek

Pierogi z farszem z suszonych śliwek

Autor:

Przepisów i artykułów: 422 Ocena: 12295

Dodano:

Odsłon: 489

Przepis na te pierogi dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Renaty, u której zresztą pierwszy raz spróbowałam tych cudnych pierogów. Od tamtej chwili goszczą one u mnie nie tylko na wigilii. Kto raz ich spróbuje na pewno o nich nie zapomni.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 30 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Suszone śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmielone śliwki smażymy na maśle przez około 5 minut. I odstawiamy do przestygnięcia.

  2. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miksera. I wyrabiamy dokładnie ciasto.

  3. Ciasto po wyrobieniu podsypujemy mąką. I wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawamy koła, na które nakładamy wystudzony farsz.

  4. Pierogi zlepiamy dokładnie na brzegu.

  5. I odstawimy na ściereczkę lub na blat podsypany mąką.

  6. Po wyrobieniu, pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez około 3 minuty od wypłynięciu na powierzchnię.

  7. Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową i układamy je na talerzu. Pierogi polewamy roztopionym masłem i obsypujemy cukrem. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 07 grudnia Ja robię z suszonymi śliwkami, ale ich nie mielę. Twój sposób jest warty wypróbowania :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 listopada przyznam się że nigdy nie robiłam,muszą być pyszne ,super pomysł:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 29 listopada Znów coś się nauczyłam.Ja też nie znałam takiego farszu. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 29 listopada Bardzo ciekway przepis, musza byc pyszne, równiez z jagurtem i odrobina cynamonu :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 29 listopada Pyszne! nie pomyslalabym o takim farszu a musza smakowac niesmowicie! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń