Do góry

Desery Przepis na:

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Pierogi z grzybami"

Składniki

  • 70 dag mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • trochę gorącej wody. 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 szkl. suszonych grzybów
  • 4 duże cebule
  • 2-3 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Poleca Kamila Szczawińska

  2. Farsz: kapustę opłucz, odciśnij, przełóż do garnka. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Podlej wodą, duś przez 2 godziny. Zdejmij z ognia, usuń przyprawy.

  3. Grzyby przebierz, zalej zimną wodą, gotuj 1 godzinę i 30 minut, odcedź, zmiel. Ugotowaną kapustę odcedź, przestudź. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Kapustę wymieszaj z grzybami oraz cebulą. Całość zmiel w maszynce do mięsa.

  4. Farsz przypraw solą oraz pieprzem. na ciasto zagnieć, dolewając tyle wrzątku, by ciasto było dosyć twarde i elastyczne.

  5. Ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Z placków powycinaj krążki. Nałóż na nie porcje farszu. Złóż. Zlep brzegi.

  6. Pierogi ostrożnie wkładaj do posolonego wrzątku. Gotuj chwilę od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Przed podaniem możesz pierogi podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń