Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi z jagodami z ciastem pierogowym na smietanie…

pierogi z jagodami z ciastem pierogowym na smietanie…

Autor:

Przepisów i artykułów: 487 Ocena: 16396

Dodano:

Odsłon: 12022

pierogi w sezonie jagodowym obowiązkowe tak jak i jagodzianki. Przepis na ciasto jest nieco inny bo z dodatkiem kwaśnej śmietany…

Składniki

  • 2 jajka
  • 50 ml wody
  • 2 szklanki pszennej mąki + do podsypania
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • jagody
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stół; dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto powinno być miękkie ale nie kleić się do rąk. Przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny.

  2. Jagody w miseczce mieszamy z cukrem.

  3. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2-3mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy jagody i dokładnie zlepiamy brzegi; wrzucamy do gotującej, posolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minuty.

  4. W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń