Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: asiula288

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 102

Dodano: 13.12.2011

Odsłon: 20859

Sezon na Święta, otwarty!

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy. Robimy małe zagłębienie, do którego wbijamy żółtko. Widelcem je rozdziabujemy. Dodajemy sól i stopniowo wodę (czasami nie potrzeba, aż całej szklanki, jeśli zauważycie, że ciasto robi się za rzadkie to stop! trzeba pamiętać, o maśle, które wiernie czeka), wyrabiając ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masełko. Wyrabiamy. Wyrabiamy i wyrabiamy. Aż ciasto będzie gładziutkie i masełko się równomiernie rozprowadzi. Odkrawamy jedną trzecią ciasta i rozwałkowujemy na cieniutki placek i wykrawamy kółeczka. Resztę ciasta obwijamy folią spożywczą, żeby nie wyschło.

  2. Kapustkę kroimy i wrzucamy do gara. Pieczarki obieramy kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy do kapustki. Podlewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, zeszkloną cebulkę i dusimy. Dusimy. Dusimy, aż cała woda nie odparuje i farsz nie będzie suchy. Pod koniec duszenia dodajemy sól i duuuużo pieprzu, chyba, że ktoś nie lubi ostrych rzeczy.



    Z powyższego przepisu wychodzi około 90-100 pierogów

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 11 lutego 2012 chociaż sklejam inaczej , ale piękne są te twoje pierogi

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiula288 14 grudnia 2011 polecam bo naprawdę dobre ciasto z niego wychodzi : ) a wyglądają ładnie bo zamiast standardowego zaciskania są ugniatane widelcem ( o wiele bezpieczniej, bo się nie rozklejają podczas gotowania ) :D

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 14 grudnia 2011 bede niedlugo robic, przepis bardzo mi sie podoba, skorzystam z niego :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń