Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami.

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 1757

Dodano:

Odsłon: 2028

Podawać z zrumienioną cebulką lub polane masłem.

Składniki

  • FARSZ:
  • -Kapusta kiszona - 1 kg
  • -Suszone grzyby - 5 dag
  • -Starty żółty ser - 20 dag
  • -sól, pieprz
  • CIASTO:
  • -Mąka - 1 kg
  • -Jajka - 2 szt
  • -Sól - 1 łyżeczka
  • -Woda letnia - 1,5 szklanki
  • -Mleko gorące - 2/4 szklanki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby umyć i namoczyć na dwie godziny, następnie ugotować i odcedzić.

  2. Kapustę drobno posiekać włożyć do rondla i zalać wywarem z wcześniej ugotowanych grzybów. Gotować przez 30 minut, odparować.

  3. Grzyby drobno pokroić i wymieszać z kapustą, przestudzić. Ser zetrzeć na średnich oczkach i wymieszać z kapustą i grzybami.
    Doprawić solą i pieprzem.

  4. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek gorące mleko i wymieszać widelcem. Dodać resztę składników (jajko, sól, woda) i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ma być wolne.

  5. Ciasto rozwałkować na stolnicy, jeśli się klei do blatu - podsypać delikatnie mąką. Z ciasta wyciąć szklanką kółka, nałożyć farsz i skleić mocno brzegi.

  6. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę z dodatkiem soli, gdy wypłyną na wierzch gotować ok. 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń