Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 261

Dodano:

Odsłon: 12683

Przepis z kuchni lubelskiej, gdzie miejsce ziemniaków często zajmuje kasza gryczana. Robi się z niej gołąbki i farsz do pierogów. Mnie bardzo te pierogi przypadły do gustu i na pewno na stałe wejdą do naszej domowej kuchni:D W oryginalnym przepisie* pierogi te są zapiekane w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 min. Ja zrobiłam tradycyjnie, ugotowałam i odsmażyłam na maśle.

Składniki

  • FARSZ:
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej
  • 200g sera białego
  • 2 cebule posiekane w małą kostkę
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku
  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ciepła woda, ok. pół szklanki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Cebulę zeszklić na maśle, następnie wymieszać z kaszą i twarogiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Zagnieść ciasto z podanych składników, dolewając po trochu wody, tak aby było sprężyste i niezbyt twarde. Podzielić na dwie części. Rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, napełnić farszem i skleić brzegi.

  3. W dużym garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucać partiami pierogi, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie sklejały. Gdy pierogi wypłyną, gotować jeszcze 3min., wyjąć na durszlak, przelać cienkim strumieniem zimnej wody, przełożyć do półmiska polać roztopionym masłem lub smalcem, zamieszać. Podawać ze smażoną cebulką, wyciągnięte prosto z wody lub odsmażone na maśle. Gotowe:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KingMazur 30 listopada 2011 To dziwne, bo mi ciasto wyszło najlepsze, jakie do tej pory robiłam.

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwka1988rr 18 listopada 2011 niestety ten przepis na ciaasto jest so niczego :/ ciasto wyladowalo w koszu nie polecam !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alicho05 15 listopada 2011 Można dodać jeszcze coś wędzonego(boczek,okrawki z wędzonych kości)drobno pokrojonego i przysmażonego. Pierogi nabiorą bardziej wyrażistego smaku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń