Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kaszą i twarogiem

Przepis dnia 2016-04-04
Pierogi z kaszą i twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 3605

Dodano:

Odsłon: 2220

Doskonałe wegetariańskie pierogi z zaskakującym nadzieniem

Składniki

  • ser biały twaróg - 500g
  • kasza gryczana palona - 100g
  • jogurt naturalny - 2 łyżki do farszu reszta na omastę
  • mięta świeża - pół pęczka
  • szczypior świeży - pęczek
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna - 500g
  • woda ciepła - 250ml
  • sól
  • masło - 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ser rozdrabniamy widelcem dodając utajoną (ugotowaną) kaszę gryczaną. Drobno siekamy miętę zostawiając kilka listków do dekoracji. Siekamy szczypior. Całość mieszamy na gęsty farsz dodając jogurt naturalny i doprawiając solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.

  3. Na każde kółeczka nakładamy łyżkę farszu w taki sposób by móc zamknąć brzegi pieroga.

  4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i po wypłynięciu ich na powierzchnię dajemy im ze dwie minutki. Podajemy z odrobiną masła albo z łyżką naturalnego jogurtu.

  5. Są lekkie, aromatyczne i nie powodują uczucia przejedzenia. W sam raz dla próbujących odbudować figurę przed nadchodzącymi ciepłymi dniami.

    Pod wpisem znajdziecie link do naszego bloga gdzie sporo innych przepisów na pierogi także te dla mięsożernych :)

    Zapraszamy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 31 marca 2016 <3 Boskie <3 Ps. Dzięki za pomysł, bo nawet nie wpadłem na to, że można obręczą wycinać <3 Super! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń