Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i delikatne pierożki z farszem z piersi kurczaka i marchewki oraz dodatkiem smażonej cebulki i aromatycznego tymianku. Ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 11425
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41889
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 4995
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45840
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 11425
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41889
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 4995
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45840
Składniki
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 0,5 łyżeczki soli oraz dosyć ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 0,5 godziny, aby mogło "popracować".
Cebulkę podsmażamy na oleju rzepakowym, a na koniec dodajemy tymianek, tak aby odpowiednio uwolnił swój aromat. Marchewki obieramy i wrzucamy je do gotującej się wody wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i połową łyżeczki soli. Gotujemy je przez 5 minut, a następnie dodajemy do nich piersi z kurczaka i gotujemy wszystko razem przez kolejne 15 minut. Ugotowane marchewki i piersi z kurczaka studzimy, a następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką. Powstały farsz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nastepnie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub foremki i układamy na nich porcje farszu.
Lepimy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce. Podczas lepienia zagotowujemy wodę w garnku.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z ulubioną okrasą, jogurtem greckim lub śmietaną.
Życzę smacznego! :)