Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4210

Dodano:

Odsłon: 23728

Klasyk na polskim stole. Pierogi z mięsem, podlane skwarkami, z surówką z kiszonej kapusty. I smacznie, i zdrowo, i ekonomicznie (bo mięso z rosołu).

Składniki

  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • mięso z rosołu - najlepiej mieszane wołowo - drobiowe
  • cebula
  • 15 dag wędzonego boczku
  • szczypiorek lub dymka do posypania
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mąki, soli, pół łyżki masła i ok. pół szklanki wody wyrób twarde, elastyczne ciasto. Można dodać jajko, ale ciasto będzie wtedy twardsze.
    Wymieszaj mąkę z solą i masłem i stopniowo dodawaj wody.
    Wyrabiaj minimum 15 minut, aby było bardziej elastyczne.
    Odłóż na pół godziny - zawiń w folię lub przykryj miseczką, aby nie wyschło.

  2. Ugotowane mięso z rosołu zmiel na drobnym sitku. Jeżeli jest bardzo suche, możesz dodać trochę boczku (5 dag) lub dwie - trzy łyżki bulionu.
    Na patelni zeszklij na łyżce masła drobno posiekaną cebulę.
    Wymieszaj z mięsem i podsmaż odrobinę wszystko razem. Dopraw do smaku.
    Odstaw do wystygnięcia.

  3. Ciasto rozwałkuj cienko - 2 - 3 mm.
    Wykrawaj szklanką (użyłem dużej, takiej do whisky). Na każdy krążek połóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi.
    Dociśnij je widelcem.
    Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku.
    Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj na średnim ogniu ok. 3 minut od wypłynięcia.
    Podawaj podlane wytopionym boczkiem ze skwarkami, posypane dymką lub szczypiorkiem. Idealnie pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń